Det visade sig att det var möjligt att spara stora summor per år med hjälp av TopLogic och deras fraktkostnadsanalys.

Familjeföretaget i Enebakk trodde att de hade en fullständig översikt och bra metoder för att alltid få den billigaste frakten. Det visade sig dock att det var möjligt att spara stora summor per år med hjälp av TopLogic och deras fraktkostnadsanalys.

Clausen började som bokbindare i Christiania 1846. Genom brevpapper och kontorsmaterial expanderade de med verktyg och maskiner för förpackning med ståltråd på 1930-talet. Därefter kom stålband, polyesterband, stretchfilmer och plastband, tätningar, kantskydd, spikpistoler och fästelement. Nu håller sjätte generationen av Clausen hjulen rullande med 14 anställda utöver agenter längs hela den norska kusten där de levererar material för fisklådor. De är rikstäckande med huvudkontor i Enebakk, där Kyrre Clausen är VD.

Trodde inte att de kunde spara någonting på frakten

Clausen själv går ständigt igenom transportavtalen för att se om något kan ändras för att spara pengar och hade liten tro på att det fanns något mer att göra.

– TopLogic kontaktade oss och vi pratade om leveransavtal och möjligheter till besparingar. Jag går ofta igenom våra godsavtal själv, så jag var inte särskilt övertygad om att de skulle hitta någon besparing men där hade jag fel. De jobbar utifrån principen ”Ingen bot – ingen lön”, så jag tyckte det var värt att prova.

Mycket bra process

Thor Ole Fongaard i TopLogic startade processen med att presentera en tidshorisont och en klar och tydlig projektplan. Clausen skickade över vad de hade av dokumentation om frakt, resten samlade Fongaard själv in. I analysen kom de fram till ett nuläge, på vilket avtalet är baserat.

– Det var en väldigt snygg process. Jag fick allt skickat till mej i förväg och hade god tid att sätta mej in i det och förbereda mig. Nästa steg var att skicka en anbudsförfrågan till ett stort antal transportörer, några föreslagna av TopLogic, andra som vi ville inkludera. Detta ställdes sedan mot nuläget och gav oss en bra bild av vilken transportör som passade var. Processen var mycket logisk och förnuftig. Under processen fick vi feedback från flera av de transportörer vi hade kontakt med där de uttryckte att TopLogic var en bland de mest seriösa inom sitt område och att vi hade valt rätt.

Besparingar för en halv miljon per år

Clausen har kostnader på cirka 2,9 miljoner årligen för transporter hemma och utomlands, främst inrikes.

– Det vi såg var att de kunde spara 100 000 på internationell transport och över 400 000 på inrikes transport årligen. Procentandelen är mycket bra med 16,7 procent besparing på årsbasis. Efter denna erfarenhet skulle jag rekommendera alla som är i behov av transporter att inte tro att de är bäst på allt själv. Med TopLogics ”no cure-no pay” betalar du bara provision på procentandelen av det du sparar och har därmed inget att förlora. Jag är mycket nöjd och skulle gärna rekommendera det till flera.

En sparringspartner med mycket kunskap

På grund av den speciella tiden vi är i, med tilläggsavgift för alla transportörer på grund av corona, kan Clausen inte ge några specifika siffror för hur det har gått. Siffrorna är inte jämförbara med förra året. Dessutom avslutades processen så sent som i mars 2020. Men han är övertygad om att detta var ett bra val.

– TopLogic har mycket kunskap om leverantörerna och vet vad varje transportör är bra och dålig på. Typ av varor spelar också en roll, eftersom vissa transportörer har fler skador än andra ex vis. TopLogic var en bra sparringspartner att ha när man väljer mellan de olika leverantörerna. Några av dem var helt okända för oss, och det är alltid läskigt att hoppa på en transportör du aldrig har hört talas om förut.

Klarat sej bra trots utmaningar

Clausen är grossist och importerar mycket i Euro och Dollar, vilket inte är så bra idag. Trots detta har de gjort det bra.

– Vi är nu tillbaka till det normala, efter en runda med permitteringar under de första två veckorna, innan vi visste hur allt detta skulle gå. Men lyckligtvis kom vi tillbaka till det normala och mars var en ganska bra månad. Och så hoppas vi att det fortsätter.